Vastuuttomuuden Jalo Taito

17/09/2012 § Jätä kommentti

Teema mitä olen pitkään pohtinut typerässä päässäni ja mihin törmään jatkuvasti elämässäni on vastuu. Ilmentymänä valitettavasti on yleensä kuitenkin sen vastakappale, eli vastuuttomuus ja vastuunkantokyvyn huutava puute. Vastuuttomuutta näkee milloin missäkin muodossa, mutta ajattelinpa penkoa muutamia sen ilmentymiä ja seurauksia ihan huvin vuoksi.

Tämä kirjoitus on tarkoitettu ihmisille, joilla on suurinpiirtein normaali kapasiteetti käytössään. On olemassa myös sellaisia ihmisiä joiden lähdöt ovat elämään ovat niin paskat, ettei pelkkä asioiden tarkempi miettiminen auta. Suurimmalle osalle tosin voisi auttaa ja siitä syystä tämän ehkä kirjoitankin.

Yksikin kahvihuonekeskustelu, jolle altistun ja jossa ruikutetaan joukolla asiasta, johon voisi jokainen omalla toiminnallaan vaikuttaa, on minulle liikaa. En tiedä onko se liikaa muille, mutta meikäläisen lähettyvillä ei ainakaan kannata silloin säilyttää teräaseita. Voi olla, että päädyn käyttämään vaikutusmahdollisuuksiani vääriin asioihin.

Mihin Voit Vaikuttaa Ja Mihin Et?

Jostakin syystä allekirjoittanut ja myös monet muut tuntuvat olevan käsittämättömän sekaisin tällä sektorilla. Monta kertaa saa todistaa sellaista ilmiötä, että joku ei osaa tehdä eroa asioiden välillä mihin voi vaikuttaa ja mihin ei voi vaikuttaa. Se aiheuttaa monenlaisia idioottimaisia jatkotoimenpiteitä, kun jo perusasioissa mennään päin persettä. Otetaanpa esimekki:

a) Sataa vettä.

b) Sataa vettä. Menet ulos ja kastut. Alat itkemään, koska olet märkä. Vihaat elämää, koska se on niin epäreilua.

Ääritapauksessa joku ei tosiaan tajua, että näillä kahdella edeltävällä skenaariolla on aika merkittävä ero. Ero siinä mielessä, että toisessa olet ITSE OSALLISENA  ja merkittävänä VAIKUTTAJANA tapahtuneeseen. Toiseen taas et voi vaikuttaa, muuten valitsemalla asenteesi olosuhteita kohtaan. Silti jonkun mielestä on ihan yhtä fiksua harmistua kummastakin skenaariosta, pilata päivänsä ja samalla myös ehkä kätevästi muidenkin päivä.

Yksilön Vaikuttamismahdollisuudet

Kaikki asiat voidaan karkeasti jakaa jokseenkin seuraavalla tavalla:

  • Asiat mitkä voit päättää itse. (mihin keskityn, mitä tämä merkitsee minulle, mitä aion tehdä asialle)
  • Asiat mihin voit vaikuttaa, mutta et voi päättää. (toisen ihmisen muodostama mielipide asiasta, toisen ihmisen toiminta, rakastaako joku sinua)
  • Asiat mihin et voi vaikuttaa, etkä voi myöskään päättää. (säätila, minne satuit syntymään, mihin perheeseen satuit syntymään  jne)

Jos et kykene erottamaan näitä asioita toisistaan, olet kevyesti kusessa elämäsi kanssa. Siis hiusrajaa myöten, jos sellainen vain sattuu sinulla olemaan. On vaikea ottaa vastuuta oikeissa asioissa ja toimia järkevästi, jos et erota noita kolmea eri kategoriaa toisistaan.

Tämä ei näytä jostain syystä olevan älykkyyskysymys. Tämä on enemmänkin kypsyys ja nöyryyskysymys. Tunnen monta varsin älykästä henkilöä, jotka käyttävät suurimman osan energiastaan voivotellen sellaista tilannetta johon voivat itse vaikuttaa. Monta kertaa ovat jopa itse tilanteeseensa pääasiallisia syypäitä.

Lisää Paskaa Housuun

Aina olosuhteet eivät ole puolellasi, mutta tuskin koko elämä on sinua vastaan jatkuvasti. Varsinkaan Suomessa, jossa on about MAAILMAN PARHAAT OLOSUHTEET mihin vaan. Aina voi olla paremmin juu juu, mutta siitä huolimatta ollaan aika hyvissä lähtökuopissa globaalilla skaalalla. Tämä ei kuitenkaan auta mitään, jos kaikki oma vastuukanto on kuitenkin menestyksekkäästi heitetty parvekkeelta pihalle ja fokus on valittamisessa. Tämä on tosi raskasta seurattavaa, varsinkin niiden kaverien kohdalla, joilla on vähintään yhtä paljon, ellei huomattavasti enemmänkin potentiaalia kuin itselläni on.

Myös avun pyytäminen on vastuun ottamista. Se on vastuun ottamista siinä mielessä, että myönnät, että sinulla on ongelmia ja et osaa / ei ole voimavaroja niitä itse ratkaista. Sitten siirryt toimintaan, eli kysyt sellaiselta joka voisi ehkä osoittaa oikeaan suuntaan. Kuitenkin avun pyytäminen vaatii oman kaikkivoimaisuutensa pistämistä hyllylle hetkeksi ja nöyrtymään. Sitä joutuu olemaan hetken aikaa ihminen ja aivan samanlainen kuin kaikki muutkin.  Ajoittain neuvoton, toisista riippuvainen, voimaton ja hiukan tyhmä. Sitä me emme kuitenkaan halua ja monta miestä ja naista on mennyt hautaan mieluummin. Tulee muuten menemään myös jatkossa, koska hirttosolmu on vaan niin helppo tehdä ja köysi on halpaa.

Vastuunkannon teema ei ole erityisen mediaseksikäs ja jos haluat tehokkaasti tappaa keskustelun, voit täräyttää aina johonkin väliin ”mitä aiot itse tehdä asialle.” Vaikkei kukaan koskisi termostaattiin, voi olla, että huoneen lämpötila tippuu välittömästi 20 astetta.

Vasta kun myöntää itselleen, että peilissä näkyvä henkilö voi potentiaalisesti olla todella idiootti tyyppi, on vapaa kehittämään itseään fiksummaksi oikeista lähtökohdista käsin. Matkaa ei voi aloittaa sieltä missä ei vielä ole.

Sinä olet tyhmä ja minä olen tyhmä. Pidetään se mielessä myös jatkoa ajatellen.

 

 

 

 

 

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Vastuuttomuuden Jalo Taito at Negaholisti.

Meta

%d bloggers like this: