3 Asiaa Mitä Voit Oppia Elokuvasta Fight Club

29/07/2011 § Jätä kommentti

Yksi parhaista elokuvista, mitä tähän maailmaan on koskaan puskettu, on Fight Club. Tämä enemmän fakta kuin mielipide. Jos et ole kyseistä elokuvaa katsonut, riskisi olla idiootti silmissäni kohoaa merkittävästi. Tällä elokuvalla on sanomaa monessakin mielessä, mutta ajattelin nostaa pointin erikseen käsittelyyn.

1. Meidän sotamme on henkinen

We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War’s a spiritual war… our Great Depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t. And we’re slowly learning that fact. And we’re very, very pissed off !”

Kukaan ei tule antamaan sitä meille elämäämme tarkoitusta. Se on luotava itse. Mikäli et toteuta omia unelmiasi, voi olla että päädyt toteuttamaan jonkin toisen unelmia. Voin kertoa, ettei sillä toisella ole kauhean paljon suunniteltuna sinun varallesi.

Jos mietit, miksi sinua ajoittain masentaa, niin voi olla, ettei sinulla vain ole hyvää syytä olla masentumatta. Ehkä elämäsi on todellakin objektiivisesti katsottuna masentavaa. Jos tuntuu, että  sinulla ei ole merkitystä, kannattaa lukaista edellinen artikkelini uskomuksista.

2 Tavoitteiden asettaminen

”Tomorrow will be the most beautiful day of Raymond K. Hessel’s life. His breakfast will taste better than any meal you and I have ever tasted. ”

Kaikkea mitä tavoitteiden asettamisesta kannattaa oppia, on loistavasti tiivistetty erääseen elokuvan kohtaukseen, joka sijoittuu  lähikaupan taakse. Kohtauksessa Tyler Durden osoittaa lähikaupan myyjää Raymond K. Hesseliä aseella päähän ja päähenkilö katselee vierestä (tämä on tulkittavissa erittäin monella tavalla, jos olet katsonut elokuvan).

Ryhdy tyytymättömäksi

Mikään ei ole parempaa kuin olla hiukan tyytymätön elämäänsä. Jos olet täysin tyytyväinen, et tee asioille yhtään mitään. Pieni kriittinen tarkastelu omaa vätystelyä kohtaan on aina paikallaan. Älä välttele tyytymättömyyttä vaan tuijota sitä silmästä silmään. Televisio vie huomion helposti pois, mutta se on paska lääke pitkällä aikavälillä.

Raymond ei onneksi ollut tyytyväinen pestiinsä lähikaupan myyjänä johon oli vain ajautunut.

Päätä mitä haluat

Kun Tyler tenttaa aseen kanssa Raymondia tarpeeksi, hän saa itkunsekaisesti soperrettua ulos, että hän haluaisi olla eläinlääkäri, mutta on jotenki vaan päätynyt työskentelemään lähikaupassa. Eli Raymond asettaa tavoitteekseen olla eläinlääkäri.

Tee suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi

Suunnitelman laatiminen tässä tapauksessa on helppoa. Raymond päättää jatkaa opiskelujaan eläinlääkäriksi. Hän asettaa myös itselleen aikataulun tavoitteelle, joka on erittäin kriittistä tavoitteiden asettamisessa. Kuuden viikon sisällä Raymond K. Hessel jatkaa opiskeluaan eläinlääkäriksi.

Liitä kipua nykyiseen tilanteeseen, nautintoa tavoitteeseen ja aseta itsesi tilivelvolliseksi

Kun tahdonvoimaa on niin vähän ja ihmisillä on tapana tuhlata sitä kaikenlaiseen ylimääräiseen paskaan, niin kannattaa varmistaa onnistuminen muilla tavoilla. Yksi keino on ”motivoiva kipu ja mahdollinen palkinto”. Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi kaverien kanssa vedonlyönti, jossa on mahdollisuus voittaa tai hävitä paljon.

Raymondin tapauksessa sovellettiin kuitenkin pääasiallisesti kipua, koska Tyler vie hänen ajokorttinsa ja aikoo ottaa selville missä hän asuu ja tappaa hänet, mikäli opiskelu ei ala maistua määräaikaan mennessä. Mikään ei motivoi yhtä tehokkaasti kuin kuolemanpelko.

Eli lyhyesti

Nautinto: Valmistuminen eläinlääkäriksi ja omien unelmien toteutuminen.

Kipu: Tyytymättömyys nykytilanteeseen ja mahdollinen välitön kuolema mikäli muutosta ei tapahtu.

Tilivelvollisuus: Mies tulee kotiisi ja ampuu sinua päähän mikäli et toimi kohti tavoitettasi.

Toimi heti kohti tavoitettasi

Raymond jätti välittömästi entisen työnsä juoksemalla pois aseen ulottuvilta ja jättämällä kaupan ilman myyjää. Näin se pitääkin tehdä. Välittömästi jokin konkreettinen askel kohti tavoitettasi ja varmistat onnistumisesi.

Tässä oli tavoitteiden asettamisen lyhyt oppitunti by Fight Club.

3. Kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella

Narrator: Well, what do you want me to do? You just want me to hit you?
Tyler Durden: C’mon, do me this one favor.
Narrator: Why?
Tyler Durden: Why? I don’t know why; I don’t know. Never been in a fight. You?
Narrator: No, but that’s a good thing.
Tyler Durden: No, it is not. How much can you know about yourself, you’ve never been in a fight? I don’t wanna die without any scars. So come on; hit me before I lose my nerve.

Jos päädyt aina tekemään sitä mikä on mukavaa, tuttua ja turvallista, voi olla ettet tunne omaa potentiaaliasi kovinkaa hyvin. Elät mukavasti poterossasi analysoiden asioita ja sillä aikaa joku toinen ottaa kyynärpäätä naamaan elämältä ja laajentaa mukavuusaluettaan. Kunnolla munaaminen tasaisin väliajoin on elämän suola ja se erottaa jyvät akanoista.

Ihmiset jotka eivät koskaan haasta itseään tyytyvät. Tyytyminen on perseestä. Tyytyväisiä ihmisiä näkee kaupan kassoilla, ne tunnistaa helposti kasaan painuneista hartijoista ja tyhjästä katseestä. Myös isot silmäpussit ovat vahva indikaattori tyytymisestä.

Oletko tyytyväinen elämääsi? Minä aion pysyä jatkossakin sopivasti tyytymättömänä, niin tiedän olevani elossa.

Mainokset

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading 3 Asiaa Mitä Voit Oppia Elokuvasta Fight Club at Negaholisti.

Meta

%d bloggers like this: