Usko Pois, Olet Todennäköisesti Aivan Oikeassa

21/07/2011 § Jätä kommentti

Tiedätkö ketään sellaista, jolla on paljon ajatuksia, jotka perustuvat uskomuksiin joissa ei ole mitään perää? Minä tiedän muutaman. Uskoakseni siihen porukkaan kuuluvat ainakin sinä, minä ja muutama miljardi muuta tämän lajin edustajaa.

Olen tässä nyt jonkin aikaa ollut aktiivisesti tekemisissä itseni kanssa ja tullut siihen tulokseen, että uskomukseni tulevat vaikuttamaan erittäin paljon kaikkeen elämässäni tulee tapahtumaan. Kaikkeen mitä tulen saavuttamaan ja kaikkeen mitä tulen olemaan. Tämähän on tietysti ihan naurettavan itsestään selvä ajatus, mutta aion silti pohtia asiaa.

Mikä on tämä ”uskomus”?

Uskomus on suodatin jonka läpi ajattelet. Se muodostuu yleensä useista eri asioista, kuten lapsuuden kokemuksistasi ja miten ne olet tulkinnut. Mitä vanhempasi ovat sinulle sanoneet tai sinulta odottaneet. Minkälaiseen kulttuuriin ja maahan synnyt jne. Miten olet toiminut aikaisemmin ja minkälaisia tuloksia olet saavuttanut. Osan olemme onnistuneet muodostamaan ihan itse. Asia on niin moninainen, että on pirun vaikea joskus paikantaa mistä mikäkin on peräisin. Onneksi se ei ole läheskään aina edes tarpeellista, vaikka paikantaminen voi helpottaa asian ymmärtämistä. Tärkeää on muistaa, että kysymyksessä on suodatin meidän ajattelullemme.

Tämä suodatin on tarkastelussa sen takia, että uskomukseni mukaan asia menee jotenkin seuraavasti:

Uskomukset ohjaavat ajatteluamme. Ajatuksemme muodostavat tunteemme. Tunteemme muodostavat tekomme. Tekomme muodostavat tapamme ja tavoistamme muodostuu elämämme.  Mikäli asiaan ei kiinnitä erityistä huomiota, voi olla että elämänlaadun nostaminen on aika työlästä. Uskomukset ohjaavat toimiamme alitajuisesti ja ne voivat tehdä asioista pirun vaikeita tai läpihuutojuttuja.

Elämäsi laatu on pitkälti uskonasia

Uskot melkein mitä tahansa, olet todennäköisesti oikeassa. Otetaanpa pari esimerkkiä.

”Olen aina ollut läski ja tulen aina olemaan.”

Uskon tämän olevan aika yleinen. Minä taas uskon kuitenkin uskon, että olet ihminen joka syö väärin ja liikaa, etkä välttämättä harrasta paljoa liikuntaa ja siten keräät ylipainoa itsellesi. Jos määrittelet itsesi läskiksi, toimintasi ohjautuu sieltä käsin. Ehkä läskinä olemiseen liittyy paljon muitakin tukevia uskomuksia kuten ”en ole liikunnallinen” ”liikunta on vittumaista” ”en voi elää ilman Fazerin sokerimössöä” ”olen isoluinen” ”aineenvaihduntani on niin perkeleen hidas” ”Yritin kerran laihduttaa, ei se toiminut ja mikään ei voi toimia koskaan jatkossakaan”.

Kuitenkin jos sinulla on tämä uskomus on tuloksesi painon pudotuksessa täysin erilainen kuin vaikka minulla. Itse huomasin, että painoa alkoi kertyä kun ikäluvuksi iskeytyi 25. Koska uskomusjärjestelmässäni mielsin itseni melko hoikaksi, jouduin toteamaan, että olen hoikka ihminen joka syö päin persettä. Muokkasin ruokavaliota vähitellen ja aloitin liikunnan. Olen nyt 10 kiloa kevyempi ilman suurempia tuskia aiheen tiimoilta. Minun siis ei tarvinnut käyttää energiaa uskomusjärjestelmän kanssa painimiseen vaan pystyin suoraan siirtymään toimintaan. Mikäli olisin uskonut, että kohta on 100 kiloa lasissa ja mitään ei ole tehtävissä, olisi prosessi voinut olla paniikinomaista sinkoilua ja tahdonvoimalla väkisin puristamista johtaen epäonnistumiseen. Tai sitten olisin vaan antanut asian olla ja kohdannut rinta rottingilla ”väistämättömän” muuttumisen ihmisestä planeetaksi.

”raha tekee ihmisistä ahneita, raha on kaiken pahan alku ja juuri” tai ”raha on tärkeintä elämässä”

Tämä on mielestäni varsin riemukas aihe.  Missään ei lennä veri, niin kaarella kuin tämän aiheen ympärillä. Raha pyörittää monia asioita maailmassa, mutta se on itsessään neutraalia. Sehän on vain paperilappu tai kasa numeroita jossain, jolle on jossain sovittu arvo ja siihen arvoon uskotaan kollektiivisesti.

Uskomuksesi aiheesta voi kuitenkin hyvin paljon määrittää millainen taloudellinen tilanteesi on tulevaisuudessa. Jos koet kaiken varallisuuden keräämisen riistona muilta ja sellaisena, että muiden kakku pienenee, on vaurastuminen aika vastenmielistä sinulle. Myös rikkaat ihmiset saattavat näyttäytyä sinulle itsekeskeisinä paskoina pelkästään varallisuutensa takia.

Mikäli rahan haaliminen on taas ylin pyrkimyksesi elämässä ja sen määrä määrittää ihmisarvosi, on tietynlainen toiminta sinulle hiukan luontaisempaa. Saatat nähdä muut ihmiset välinearvollisesti ja mietit usein ”mitä voin saada tästä irti itselleni.” Itsetuntosi on korkea kun tilillä on rahaa ja mietit itsemurhaa, kun luottoraja ottaa vastaan.

Myös rahan ansaitsemisen ympärillä leijuu aimo kasa uskomuksia. Taidat tietää niistä muutaman itsekin. Osasta niistä on tullut jopa sanontoja.

Itse uskon, että raha on neutraalia ja sen avulla voi vain vahvistaa sitä mitä jo olet. Kusipäästä tulee turbokusipää, kun isket hänelle kouraan miljoonan. Toki tämä on vain uskomus.

”Kukaan en pidä minusta”

Tämä uskomus on varmasti yksi pahimmista. Mikäli tämä uskomus ohjaa toimintaa, se eristää sinut täysin muista ihmisistä. Koska kaikki voidaan tulkita niin monella tavalla, voit ottaa kaikki kahville kutsumiset ja leffaillat pelkkänä vittuiluna. Kaikki kehut mitä saat, mitätöit mielessäsi koska ne eivät sovi minäkuvaasi. Jos joku oikeasti väittää pitävänsä sinusta, hän on vain sinua säälittävämpi runkkari, koska ei kukaan järkevä oikeasti pidä sinusta.

Tätä kiekkoa päässä rallattamalla saa aikaa fantastisia tuloksia. Se estää sinua kehittämästä kommunikointiasi, hakeutumasta harrastuksiin ja seurustelemasta. Koska, eihän kukaan pidä sinusta kuitenkaan. Ikinä.

”Minä vain olen tällainen _______”

Osaa asioista elämässä on mahdotonta muuttaa, esimerkiksi toista ihmisistä. Voit vaikuttaa paljon, mutta viimekädessä hän tekee päätöksen muuttua itse. Oma persoonallisuutemme on kuitenkin aikalailla vapaasti muokattavissa.  Joskus kuitenkin päätämme puolivahingossa ”sementoida” yhden osa-alueen elämästämme ja sen jälkeen on perkeleen vaikea tehdä asialle mitään.

Yksi omakohtainen haasteeni oli ”Olen pessimisti”. Tuntui, etten millään saa käännettyä kelkkaa ja kaikki positiivisemmin virittynyt ajattelu tuntui naiivilta haihattelulta. Oikeastaan lähes kaikki hyväntuuliset ja -tahtoiset ihmiset olivat mielestäni idiootteja. On hyvin ikävää toimia tästä uskomuksesta käsin, vaikka toki se toimi loistavana puskurina pettymyksiä vastaan. Aina kun elämä tarjosi avokämmentä, pystyi vain nauramaan iloisesti ja toteamaan, että kyllähän tämä oli odotettavissa. Tietysti itse syyllistyy siihen, ettei aktiivisesti koita saada asioita menemään paremmin ja täten osaltaan aiheuttaa asioiden perseelleen menemisen.

Käännekohta tuli kunnolla vasta Esa Saarisen Pafos-seminaarissa viimekesänä. Esan eräässä puheenparressa todettiin, että negatiiviset kokemukset ovat voimallisempia kuin positiiviset. Jaa miksikö? Evoluutio on ilmeisesti pitänyt eloonjäämisen kannalta tarpeellisempana sitä, että tiedämme tasan tarkkaan minkälaista marjaa syödessä lähtee henki, kuin sitä, että mikä marja maistuu erityisen hyvälle.  Tästä johtuen muuten niin loistokkaan päivän voi pilata yksittäinen parkkisakko, joka odottaa sinua parkkipaikalla. Se on jumalauta pakko muistaa vastaisuudessakin, että tähän ei kannata autoa jättää. Se on eloonjäämisen kannalta kriittistä. Vasta kun ymmärsin, että ylireagoin kaikkeen negatiiviseen ja siksi pessimismi tuntuu minusta niin luonnolliselta, aloin murtamaan uskomustani ja nähdä asioita myös muussa valossa.

”En vain ansaitse parempaa”

Tämä on kyllä ihan a-luokan sementointiuskomus. Tällä uskomuksella varustetut ihmiset ottavat tyytyväisenä kotona turpaan juopolta puolisolta ja hyväksyvät tilanteen. Tälläinen ihminen, hyväksyy sen, että muut vetävät samasta työstä enemmän palkkaa, vaikka itse tekee suurimman osan heidänkin töistään. Tämä uskomus  johtaa alhaiseen vaatimustasoon elämässä. Asut surkeassa kellarikämpässä yksin koko ikäsi ja hoet peilin edessä itsellesi, että ”This is the best I can do, this is what I deserve”.

Milloin olet viimeksi päivittänyt uskomusjärjestelmäsi?

Riippuen temperamentistasi ja kasvuympäristöstäsi se voi olla tällä hetkellä millainen tahansa. Sitä on asennettu päähäsi jo ennen kuin ehdit kauheasti tajuta mitä tapahtuu ja tietysti olet itse kerännyt kasan kokemuksia ja tulkintojasi siihen vanhan rakennelman päälle. Saattaa olla, että persoonallisuutesi perusrakenteet ovat kasa tarpeetonta roskaa tai täyttä timanttia. Jos et ole tyytyväinen tuloksiisi, kannattaa asiasta pitää jonkinlaista inventaariota.

Nyt voit esimerkiksi liittää tämän blogipostauksen sanoman uskomusjärjestelmääsi tai sitten et. Uskoakseni kyseessä on valintojen maailma.

Jatkan lähiaikoina ”elämän tarkoitus”-sarjaa ja voin myös kirjoittaa uskomusjärjestelmän muuttamisesta jotain jos jotakin kiinnostaa. En ole kirjoittanut vähään aikaan mitään, koska en vain ole tehnyt niin. Kukin voi täyttää vapaavalintaisen tekosyyn edelliseen lauseeseen.

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Usko Pois, Olet Todennäköisesti Aivan Oikeassa at Negaholisti.

Meta

%d bloggers like this: